A FÖLDGÖMB

Magyar műszer az indiai Mars programban

A november elején indult indiai Mars-szonda földi követőállomásain magyar készítésű berendezések is szolgálják India első bolygóközi küldetésének sikerét. A Mars Orbiter Mission (MOM) november 5-én, közép-európai idő szerint délelőtt 10:08-kor startolt Indiából, egy PSLV-XL hordozórakétával. Az Indiai Űrügynökség (ISRO) szondája azóta sikeresen Föld körüli pályára állt, 247 km és 23 566 km között változó felszín feletti magasságban keringve.

A következő hetekben a fedélzeti hajtóművekkel fokozatosan emelik a pályamagasságot, míg november 30-án egy végső nagy manőverrel a Mars felé vezető pályára lendítik az űrtörténelmi jelentőségű szondát. Ezután mintegy 10 hónapot utazik, mire a Mars körüli pályára áll.


Mind a Föld körüli pályán, mind a program későbbi, bolygóközi szakaszán fontos szerepet töltenek be a földi követőállomások, amelyek az irányítók és az űreszköz közötti rádiókapcsolatot biztosítják.

A világszerte nagy érdeklődéssel kísért projektnek magyar vonatkozása is van! A követőállomásokra a budapesti székhelyű BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. űrtechnológiai részlege szállított vevőegységeket, amelyek segítségével venni lehet a Marshoz küldött űrszonda telemetriai és Doppler-jeleit.


A küldetés során a földi állomásoknak pontosan követniük kell, hogy az űrszonda az előre kiszámított pályán halad-e. Ezt a feladatot a többcsatornás, speciális vevőberendezésekkel látják el. Amennyiben az űrszonda eltérne a számára kijelölt pályától, a vett jelek fázishelyzetének eltérései ezt azonnal jelzik és a földi vezérlőállomások pályakorrekciós parancsokat tudnak küldeni a szondának. Természetesen a szondának is van saját navigációs rendszere, de a Földről történő pozíció-meghatározás elengedhetetlen.

A BMCD35 háromcsatornás S-sávú konverter. (Kép: BHE Bonn Hungary Kft.)

Ez az első alkalom, hogy magyar űripari cég által tervezett és épített berendezés aktívan részt vesz egy bolygóközi űrszonda irányításában. Ezzel a hazai űrszakma ismét bebizonyította, hogy képes aktív részt vállalni a legszínvonalasabb nemzetközi űrprogramokban.

Forrás: urvilag.hu
kép: thehindu.com

Qatar 20161219