A FÖLDGÖMB

Összhangban a természettel: fenntartható nyaralás Ausztriában

A környezettudatosság és a tudatos életmód szerencsés terjedésével nő a biotermékek iránti érdeklődés, a szelektív hulladékgyűjtés és az energiatakarékosság pedig egyre több ember számára magától értetődő. Akik otthon környezetbarát módon élnek, azoknak az üdülés esetében is fontosak az ökológiai szempontok.

Ahogyan egyre többeknek fontos az egészség- és fenntarthatóság-központú életmód, úgy az egészséges és ökológiai gazdálkodásból származó termékek iránti kereslet is növekszik. Ausztria mezőgazdasága nagyszerűen példázza ezt az újfajta gondolkodásmódot: a megművelt terület 13 százalékán már „biogazdálkodás” folyik. Az elmúlt években az turizmus résztvevői is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra és követik ezzel az aktuális trendet.

ausztria biciklisfiatalos

A szelektív szemétgyűjtés és -szállítás, az energiatakarékosság, a bioélelmiszerek és a környezetbarát utazás egyre nagyobb szerepet kap a turizmusban is, hogy a jövő generációi is élvezhessék Ausztria érintetlen természeti környezetének szépségét. Számos helyen figyelhető meg a kezdeményezés, miszerint az egyes szállásadók szövetségre lépnek egymással a tudatos üdülés jegyében és így kínálnak még magasabb színvonalú üdülési élményeket a vendégeknek. A tudatos üdülés Ausztriában már régóta nem a függőágyban történő alvást és a heti egy zuhanyt jelenti...


Nyári frissesség biohotelben

Jazz a körtefa alatt a Gralhofban

A „Biohotels” szövetséghez 55 szálloda tartozik Európában. A fenntarthatóság szempontjából ezek mindegyike egyedülállóan magas színvonalú üdülést kínál a vendégeknek. Ide tartozik az épületek energiatakarékos kivitelezése, a biokonyha és a környezeti értékeket kímélő szemétgazdálkodás is. A karintiai Weißensee Natúrparkban például a természeti környezetre tekintettel végzik a gazdasági tevékenységeket. A natúrpark területén található Gralhof biohotel például tagja a Klímaszövetségnek és ennek megfelelően például nyesedékfával működtetik fűtőrendszerüket. A legtöbb biotermék saját gazdaságból származik vagy közvetlenül a régióból. A Gralhof emellett egy csónakházzal, egy tágas mezővel és egy tóparti szaunaházzal várja a vendégeket. A szállodát üzemeltető Knaller család kultúra iránti szenvedélyét tükrözi, hogy a hotel helyi kulturális központtá fejlődött: a „Jazz a körtefa alatt” nevű programjuk mára elismert és közkedvelt zenei eseménnyé nőtte ki magát - kabarékkal, felolvasó estekkel.

www.biohotels.info
www.gralhof.at
www.weissensee-naturpark.at


Szüret a Große Walsertal bioszféraparkban

A Vorarlbergben található Große Walsertal régió „UNESCO” bioszféraparknak számít. A megtisztelő címmel olyan mintarégiókat tüntetnek ki, amelyek nagy hangsúlyt fektetnek a fenntartható fejlődésre és regionális fejlesztéseket tesznek annak érdekében, hogy sikerüljön megőrizni az egyensúlyt a természetes életterek védelme és az emberi igények között.

ausztria groeswalsertal 01

„Használni a természetet anélkül, hogy kárt okoznánk benne” – szól a régió hitvallása. A walseriek különösen büszkék a St. Gerold prépostságra. Az osztrák környezetvédelmi díjjal kitűntetett kolostor egy vendégházat is üzemeltet, amely 60 vendég befogadására alkalmas.
A nehéz élethelyzetben lévők is szeretettel látott vendégek, az ő üdülésüket az „Oase 2000” projekt segítségével finanszírozzák. A kínálatban található lovas terápia, gyógypedagógiai lovaglás és normál lovas oktatás egyaránt. Workshopokat és szemináriumokat is szerveznek a kolostorban a legkülönbözőbb témákban (tánc, zen-buddhizmus, böjt). A közelben található Marul Ausztria első olyan faluja, ahol minden gazda biogazdálkodást folytat.

www.grosseswalsertal.at
www.walsertal.at


Autómentes üdülés Werfenwengben

A Salzburg tartományban található Werfenweng igazán különleges módon járul hozzá a klímavédelemhez: a vendégeknek nyáron és télen egyaránt autómentes üdülésben lehet részük. A szálláshelyek arra bíztatják vendégeiket, hogy vonattal érkezzenek a régióba. Természetesen a pályaudvarról külön transzferszolgálat szállítja az utasokat a kiválasztott szállodába. Aki mégis autóval érkezne, az leparkolhatja az autóját Werfenwengben, majd az autó slusszkulcsát az üdülés időtartamára bezárják a turisztikai hivatal széfjébe. Cserébe a vendégek öt euróért kapnak egy feltöltős mobiltelefont és egy SAMO kedvezményes kártyát, amellyel a mobilitás könnyedén megoldható. Ha transzferre lenne szükségünk a mobiltelefonnal bármikor hívhatjuk az ELOIS névre keresztelt elektromos autót, ráadásul ez az ingyenes taxi-szolgálat éjszaka is működik. Az ELOIS a klíma védelmének érdekében napenergiából nyeri a működéséhez szükséges energiát.

ausztria piknik

Környezetkímélő közlekedési módokkal Európában már 22 alpesi településen találkozhatunk, ezek mindegyik igazi „alpesi gyöngyszemnek” számít. Valamennyi települést összeköti egy távtúra-útvonal, amely hat országon – Ausztrián, Svájcon, Olaszországon, Franciaországon, Németországon és Szlovénián – halad át.


TIPPEK:

Környezetbarát turisztikai létesítmények
www.umweltzeichen.at

Fenntartható utazás magazin, üdülési tippekkel
www.vertraeglich-reisen.de

Fenntartható üdülési ajánlatok
www.forumandersreisen.de

Fenntartható üdülőhelyek
www.alpine-pearls.com


Forrás: Österreich Werbung

Kép: Österreich Werbung, wikipedia - Friedrich Böringer(Grosse Walsertal)

Qatar 20161219